Over UTosia

UTosia is gebouwd in 1924 en nu bijna 100 jaar oud. 

Voordat het UTosia werd, woonde Toos in het huis. Toos manoeuvreerde intens en op geheel eigen wijze door het leven. Het liefst overdacht ze alles en iedereen aan de keukentafel, de plek waar ze uiteindelijk ook overleed. Onderstaande 24 uurs- timelapse video (verkort) is gemaakt net na haar overlijden. Door haar naam te combineren met Utopia, is het huis naar Toos vernoemd: UTosia. Na het overlijden van Toos betrok kunstenaar Engel het huis en volgde een tijd van verbouwing om het huis te transformeren tot een kunstplek.

Bij het verwijderen van het golvende asbest dak op de schuur kwam een aantal teksten te voorschijn die 50 jaar als isolatie fungeerden, zie Golven.  

Bij het vervangen van de gasleiding kwam deze wortel uit de grond. Deze wortel heeft regelmatig een rol in de beeldende kunstpraktijk van Engel.

Engel onttegelde de tuin van UTosia om de aarde rondom het huis te laten ademen en het groen geheel z'n gang te laten gaan. 

De voor- en achterkant van het huis raken nu langzaam begroeid met Parthenocissus Engelmanni. Engelmanni vrij vertaald betekent dat UTosia door engelhanden omgeven wordt. Bij het tuinatelier vermengt de Engelmani (wilde wingerd) zich met de Celastrus Orbiculatus "Hermaphroditus". 


Engel8igheid

Huis- en artistieke levensfilosofie van Engel is Engel8igheid. Engel8igheid draait om continue verandering. Het fenomeen Engel wordt als volgt gedefinieerd: “de engel is degene die onophoudelijk beweegt van identiteit naar identiteit, eindeloos blijft openen en herdefiniëren." Kortom: alles stroomt en de vastigheid van taal, definities en cijfers schiet altijd tekort. Engel maakte dit onder meer expliciet door hun formele naamswijziging naar "Engel". 

De Engel8igheid is ook op UTosia, als kunstproject van Engel, van toepassing. De verbouwingen de afgelopen jaren zijn daarom recent, op 8 augustus 2023, bekroond met een nieuw huisnummer: 8. Eerder was het huisnummer 37.

Als gekanteld lemniscaat staat de 8 voor oneindige beweging. De huisnummer verandering vond plaats op 8-8-2023. Deze datum is gekozen vanwege volledige consistentie met het getal acht: 8+8+2+0+2+3=23. 2*3=8.


UTosia